W dniach 28.01-1.02.2019 w Zespole Szkół nr 4 RCKU w Wałczu odbył się kurs inseminacji (unasieniania) obejmujący szeroki zakres wiedzy teoretycznej i zajęcia praktyczne z wykorzystaniem wypreparowanych narządów rozrodczych krów i loch oraz fantomów. Uczestnicy kursu – uczniowie 3 klasy technikum weterynarii poznali podstawy hodowli bydła, anatomii i fizjologii układu rozrodczego krowy i lochy, technologii produkcji, przechowywania i transportu nasienia buhaja i knura oraz wszystkie zagadnienia związane z przeprowadzaniem zabiegu unasieniania u bydła i trzody chlewnej.
Uczniowie na fantomie krowy oraz lochy nabyli umiejętności wykonania zabiegu sztucznego unasieniania.

Ukończenie kursu daje uprawnienia do wykonywania zawodu inseminatora – świadczenia usług inseminacji u hodowców, bądź unasieniania zwierząt we własnym stadzie - w oparciu o zgodę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dziesięciu uczniów PCKZiU w Wałczu (technicy budownictwa oraz murarze i tynkarze)  ukończyło kurs na operatora koparkoładowarek.

Po pozytywnie zdanym egzaminie teoretycznym i praktycznym,  otrzymali świadectwo ukończenia kursu, uprawnienia państwowe do wykonywania pracy operatora koparkoładowarek wszystkich typów i  stosowny wpis w książce operatora.

Dzięki ukończonemu kursowi uczniowie już mogą pracować koparkoładowarkami różnych rodzajów i typów,  współpracować z zespołem ludzkim oraz kierownictwem przy organizacji robót, kontrolować jakość wykonywanych prac i czynnie uczestniczyć w wykonywaniu przeglądów i napraw koparkoładowarek.

Wszyscy zgonie powtarzają, że warto było poświęcić kilka weekendów (kurs trwał 134 godziny, w systemie weekendowym); mówią o świetnej atmosferze i kompetentnych szkolących.  Zajęcia prowadzili wykładowcy z Uniwersytetu Oświatowego w Pile.

Kurs Pilota wycieczek przygotowuje uczestników do wykonywania zadań pilota wycieczek i potwierdzenia kwalifikacji rynkowej „Pilotowanie imprez turystycznych” wpisanej do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
W trakcie kursu uczniowie poznali polskie przepisy regulujące pracę pilota wycieczek, potrafią skompletować informacje krajoznawcze niezbędne do realizacji imprezy turystycznej oraz opracować plan jej realizacji, potrafią zrealizować program imprezy turystycznej zgodnie z planem wytyczonym przez zleceniodawcę, znają zasady i sposoby nadzorowania przebiegu imprezy turystycznej, znają zasady i sposoby sprawowania opieki nad uczestnikami imprezy turystycznej, znają zasady i sposoby rozliczania realizacji imprezy turystycznej po jej zakończeniu, identyfikują swoje kompetencje zawodowych i obszary do rozwoju.

Będąc rezydentem turystycznym, latem mieszkasz w Grecji, Hiszpanii, Chorwacji lub innym atrakcyjnie turystycznym miejscu. Zimą lecisz do Meksyku, Kenii, Tajlandii lub innego egzotycznego kraju. Tam opiekujesz się turystami, którzy spędzają w tym miejscu swoje wakacje.
Kurs Rezydenta Turystycznego to przygotowanie uczestników do wykonywania zadań rezydenta turystycznego.
W trakcie kursu uczniowie poznali polskie przepisy regulujące pracę rezydenta turystycznego, znają zadania, które rezydent wykonuje przed wyjazdem na kierunek wakacyjny, potrafią przywitać turystów po ich przyjeździe na kierunek wakacyjny, przekazać niezbędne informacje i zakwaterować turystów, potrafią poprowadzić spotkanie informacyjne i zaprezentować ofertę wycieczek lokalnych, potrafią podjąć działania w sytuacjach nagłych, awaryjnych i kryzysowych, identyfikować swoje kompetencje zawodowe i obszary do rozwoju.

Kurs - OBSŁUGA PROGRAMU AUTO CAD

W dniach 19-21 października piętnaścioro uczniów z PCKZIU odbyło kurs z obsługi programu AUTO CAD .

 

Wygląd i prezencja kelnera, znaczenie znajomości karty menu i karty win, podawanie kart menu, doradzanie przy wyborze potraw, przygotowanie sali konsumenckiej, techniki nakrywania stołów bielizną stołową, dekoracja stołu, przenoszenie talerzy, bulionówek, szkła i filiżanek, sztućców, półmisków, zbieranie talerzy po konsumpcji, zbieranie zastawy stołowej na tacę, powitanie i zajmowanie miejsc przez gości, przyjmowanie zamówienia, serwowanie potraw i napojów, rozmowa z gośćmi, kolejność podawania potraw i napojów, kolejność obsługi, skargi i reklamacje, postępowanie z trudnym gościem, podawanie napojów bezalkoholowych, podawanie napojów alkoholowych, organizacja obsługi przyjęć okolicznościowych – to wiedza i umiejętności, jakie zdobyli uczniowie klas technikum hotelarstwa oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych podczas kursu kelnerskiego w Zespole Szkół nr 4 RCKU.