Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych, prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego, miary barowe, technologia napojów alkoholowych, towaroznawstwo alkoholowe, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi, przyrządzanie koktajli na bazie wyżej wymienionych alkoholi różnymi metodami, zasady serwowania napojów mieszanych, striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami, zaawansowane techniki dekorowania drinków przy pomocy takich składników, jak: pitaja, marakuja, ananas, kiwi, banan, cytryny, limonki, pomarańcze, winogrona, melon, arbuz, granat, rozmaryn, suszone cytrusy i inne, ergonomia pracy za barem, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego. Z tym wszystkim mogli zapoznać się uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarstwa podczas kursu barmańskiego w Zespole Szkół nr 4 RCKU.